Glosar diabet

Mai jos aveți o listă cu cei mai importanți termeni legați de diabet și explicațiile acestora. Puteți fie să tastați cuvântul pe care îl căutați, fie să utilizați prima literă de navigare pentru a-l găsi.

A

Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral descrie o limitare a fluxului sanguin către creier, care are ca rezultat privarea de oxigen a celulelor creierului afectate și moartea celulară a acestora. Stroke describes a limitation of blood flow to the brain, which results in oxygen deprivation of the affected brain cells and consequent cell death.
Acidoză
Acidoza este un termen care descrie creşterea acidităţii (pH-ului) din sţnge. Apare în cetoacidoza diabetică, o complicaţie acută a diabetului zaharat.
Acizii grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt acizi grași polinesaturați care se găsesc în principal în uleiurile de pește.
Albumina
Albumina este o proteină produsă de ficat şi care circulă în sânge. Poate fi prezentă în urină, caz în care este patologică, în cadrul nefropatiei diabetice.
Amidonul
Amidonul este un zahar complex (polizaharidă) care servește ca sursă principală de carbohidrați pentru oameni și se găsește în alimente precum cartofi sau cereale.
Aminoacizii esențiali
Aminoacizii esențiali sunt aminoacizi care nu pot fi sintetizați endogen și, prin urmare, trebuie să fie furnizați prin dietă.
Analogii de insulină
Analogii de insulină sunt medicamente produse în laborator pentru a compensa lipsa insulinei endogene la persoanele cu diabet. Cu ajutorul ingineriei genetice, structura originală a insulinei este adaptată în diferite moduri pentru a îndeplini cerințele speciale ale stărilor postprandiale (se cere o acțiune scurtă și abruptă a insulinei) și bazale (se cere o acțiune lungă și stabilă a insulinei).
Angina pectorală
Angina pectorală este o boală a arterelor coronare care se manifestă cu durere sau disconfort în zona pieptului, în general la efort dar care poate apărea şi în repaus. Cedează la repaus sau la nitroglicerină.
Angiografie
Angiografia este o tehnică de examinare a arterelor care presupune inserţia unui cateter în artere şi injectarea de substanţă de contrast, umată de expunerea radiologică.
Angiopatie (macro/microangiopatie)
Angiopatia este un termen general care descrie afectarea vaselor de sânge. Afectarea arterelor mari este denumită macroangiopatie, iar cea a arterelor mici şi capilarelor se numeşte microangiopatie.
Arterele coronare
Arterele coronare furnizează inimii oxigen și substanțe nutritive.
Asistentul medical pentru diabet
Asistentul medical pentru diabet este un furnizor de asistență medicală foarte specializat, care sprijină persoanele cu diabet în gestionarea diabetului lor.
Auto-monitorizarea glicemiei
Auto-monitorizarea glicemiei descrie măsurătorile glicemiei efectuate în mod autonom și reprezintă o parte esențială a gestionării diabetului.
Autogestionarea diabetului
Autogestionarea diabetului este procesul continuu al persoanelor cu diabet care gestionează boala.

B

Boala cardiovasculară
Boala cardiovasculară este un termen colectiv pentru multe boli care implică inima și vasele de sânge.
Boala cronică de rinichi
Boala cronică de rinichi descrie pierderea treptată a funcției renale. Concentrația de albumină în urină este un parametru clinic pentru evaluarea funcției renale.
Boală autoimună
În bolile autoimune, organismul produce anticorpi împotriva propriilor celule care sunt ulterior distruse. Din aceasă categorie fac parte diabetul zaharat tip 1, enteropatia glutenică, tiroidita autoimună, diverse boli ale ţesutului conjunctiv şi muscular sau boli articulare (lupus sistemic, miozite, poliatrita reumatoidă), boli neurologice (scleroza multiplă, miastenia gravis).
Bolus
Cuvântul bolus este derivat din latină și poate fi tradus ca „împușcat” sau „prinde” și descrie administrarea unică a insulinei sau a unui alt medicament.

C

Canula
Canula este un tub flexibil sau din oțel inoxidabil prin care insulina este livrată în piele atunci când se utilizează un sistem de pompare a insulinei.
Carbohidrații
Un carbohidrat este un macronutrient care formează principala sursă de glucoză pentru corpul uman.
Cataracta
Cataracta este o afecțiune a ochilor în care cristalinul se întunecă, ceea ce poate duce la vedere încețoșată și orbire.
Celelele Beta
Celulele beta sunt un tip de celule pancreatice care produc insulină.
Celule alpha pancreatice
Sunt celule pancreatice care produc glucagon (hormon cu efect de creştere a glicemiei).
Celulele delta
Celulele delta sunt un tip de celule pancreatice care produc hormonul somatostatina.
Celulele epsilon
Celulele Epsilon sunt un tip de celule pancreatice care produc hormonul grelină.
Celulele PP
Celulele PP sunt un tip de celule pancreatice care produc polipeptide pancreatice.
Cetoacidoza diabetică
Cetoacidoza diabetică (DKA) este o afecțiune de urgență în care corpurile cetonice toxice se acumulează în organism, o urgență care poate duce la comă diabetică.
Chirurgie bariatrică
Chirurgia bariatrică este o procedură chirurgicală de reducere a volumului stomacului și este efectuată pentru a ajuta persoanele cu obezitate extremă să slăbească.
Ciroza hepatică
Ciroza hepatică este o boală hepatică progresivă în care țesutul sănătos este înlocuit cu țesut cicatricial care, în consecință, provoacă afectarea funcțională a ficatului.
Colesterolul
Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii care este esențială pentru corpul uman, formând o parte integrantă a membranei celulare.
Coma
Coma este o stare prelungită de inconștiență.
Coma diabetică
Coma diabetică este o situație de urgență care pune viața în pericol, dar este reversibilă și provoacă inconștiență susținută.
Complicațiile diabetului
Complicațiile diabetului reprezintă problemele de sănătate cauzate de diabet.
Comprimatele de dextroză
Comprimatele de dextroză sunt comprimate care conțin o cantitate mare de glucoză pentru tratarea hipoglicemiei.
Compușii de sulfoniluree
Compușii de sulfoniluree sunt medicamente antidiabetice orale care sporesc eliberarea de insulină endogene din pancreas.
Compușii vasoconstrictori
Compușii vasoconstrictori sunt medicamente care provoacă constricția vaselor de sânge și, prin urmare, pot crește tensiunea arterială.
Consilierul de bolus
Consilierul de bolus este un dispozitiv medical care sugerează cantitatea corectă de insulină care trebuie administrată sub formă de bolus.
Corpul cetonic
Corpul cetonic este un termen umbrelă pentru mai multe molecule derivate din metabolismul grăsimilor. Prezența corpilor cetonici în urina unei persoane cu diabet sugerează un diabet slab controlat.
Cortizolul
Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale ca răspuns la anxietate sau stres.

D

Diabetolog
Un medic diabetolog este un medic specializat în medicină internă care are studii medii în diabet.
Diabetul autoimun latent al adulților
Diabetul autoimun latent al adulților (LADA) este o formă specială de diabet de tip 1 diagnosticată la vârste înaintate. LADA este adesea diagnosticat greșit ca diabet de tip 2.
Diabetul cu debut la maturitate
Diabetul cu debut la maturitate al tinerilor (MODY) este o formă rară, ereditară de diabet zaharat cu debut juvenil.
Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 este un tip de diabet caracterizat prin autoimunitate împotriva celulelor producătoare de insulină, ceea ce duce la epuizarea totală a insulinei endogene.
Diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este un tip de diabet caracterizat prin rezistență la insulină, care are ca rezultat suprasolicitarea capacității celulelor producătoare de insulină de a compensa situația și o moarte progresivă a celulelor beta.
Diabetul zaharat
Diabetul zaharat (numit adesea doar diabet) este o boală cronică și incurabilă care se manifestă prin niveluri ridicate de glucoză din sânge (hiperglicemie).
Diabetul zaharat gestațional
Diabetul zaharat gestațional (GDM) este un tip de diabet care se dezvoltă numai în timpul sarcinii și necesită asistență medicală pentru a asigura siguranța mamei și a copilului nenăscut.
Dietetician
Dieteticienii fac parte din echipa de îngrijire a diabetului, care se concentrează pe nutriție și pe efectele obiceiurilor alimentare. Dieteticienii îndrumă persoanele cu diabet cu privire la cât și ce nutrienți sunt esențiali pentru ei.
Dispozitivul de înțepare
Dispozitivul de înțepare este dispozitivul folosit pentru a înțepa corpul și a elibera o picătură de sânge folosită, de exemplu, pentru a măsura glicemia.

E

Echipa de îngrijire a diabetului
Echipa de îngrijire a diabetului este echipa de profesioniști din domeniul sănătății (HCP) care sprijină persoanele cu diabet în gestionarea diabetului.
Endocrinolog
Un endocrinolog este un medic specializat în medicină internă care are studii medii în endocrinologie.
Endogen
Termenul endogen descrie ceva produs în organism.
Țesutul subcutanat
Țesutul subcutanat este un strat liber de țesut conjunctiv și adipos direct sub piele.
Ținta de tratament
Ținta de tratament descrie obiectivul individual de tratament care este definit în colaborare de medic și persoana cu diabet.
Șocul diabetic
Șocul diabetic este o urgență medicală cauzată de concentrația extrem de scăzută a glucozei din sânge.

F

Factorul de sensibilitate la insulină
Factorul de sensibilitate la insulină (ISF) descrie cât de eficient funcționează insulina în corpul uman pentru a scădea nivelul glucozei din sânge. Cu alte cuvinte, ISF descrie de câtă insulină are nevoie organismul pentru a reduce glicemia cu o anumită cantitate.
Fenomenul "dawn"
Fenomenul "dawn" este o creștere neașteptată a concentrației de glucoză din sânge dimineața din cauza fluctuațiilor care apar în mod natural în secreția hormonală.
Fenomenul "dusk"
Fenomenul "dusk" este o creștere neașteptată a concentrației de glucoză din sânge seara, din cauza fluctuațiilor naturale ale secreției hormonale.
Fibrilaţie atrială
Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac caracterizată prin bătăi rapide şi complet neregulate.
Fibrilația ventriculară
Fibrilația ventriculară este o aritmie cardiacă severă caracterizată prin contracția necoordonată a fibrelor miocardice ventriculare.

G

Glaucomul
Glaucomul este o afecțiune oculară care duce la deteriorarea nervului optic și este cel mai adesea cauzată de creșterea presiunii intraoculare oculare.
Glicemia
Valorile glicemiei (bG) descriu concentrația de glucoză din sânge.
Glicemia a jeun
Glicemia a jeun reprezintă concentrația de glucoză din sânge după post de cel puțin opt ore.
Glicemia postprandială
Glicemia postprandială este nivelul de glucoză din sânge măsurat în decurs de 2 ore după masă.
Glicemia preprandială
Glicemia preprandială este nivelul de glucoză din sânge măsurat înainte de a mânca.
Glicogen
Pentru utilizare pe termen scurt și pe termen mediu, glucoza este stocată în organism sub formă de glicogen, care, dacă este necesar, poate fi transformat înapoi în glucoză.
Glitazonele
Glitazonele sunt un tip de medicamente antidiabetice administrate în diabetul de tip 2 care îmbunătățește sensibilitatea la insulină.
Glucagonul
Glucagonul, produs de celulele alfa din pancreas, este un hormon care crește glicemia și este utilizat ca medicament de urgență în caz de hipoglicemie.
Grăsimile nesaturate
Grăsimile nesaturate este un termen colectiv pentru acizii grași care conțin cel puțin o legătură dublă de atomi de carbon. Grăsimile nesaturate nu au tendința de a crește nivelul de LDL.
Grăsimile saturate
Grăsimile saturate sunt un tip de acizi grași care nu au legături duble între atomii de carbon și, prin urmare, sunt mai stabili. În organism, acești acizi grași cresc nivelul LDL (colesterolul „rău”).

H

Hemoglobina
Hemoglobina este pigmentul roșu al sângelui care transportă oxigenul în sânge.
Hiperglicemia
Hiperglicemia este o stare de concentrație anormal de mare de glucoză.
Hiperglicemia postprandială
Hiperglicemia postprandială (HPP) este o creștere excesivă a glicemiei după mese și este un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare.
Hiperinsulinemia
Hiperinsulinemia este o afecțiune cu concentrație anormal de mare de insulină.
Hipertensiunea
Hipertensiunea este o tensiune arterială anormal crescută.
Hipoglicemia
Hipoglicemia este o stare de concentrație anormal de scăzută a glucozei.
Homeopatia
Homeopatia este o practică de medicină alternativă bazată pe conceptul „Legea asemănărilor”, care se traduce prin „ca vindecări ca”. Conform acestui concept, afecțiunile medicale sunt tratate cu substanțe foarte diluate care ar provoca aceleași simptome pe care le-ar provoca condițiile la un om neafectat.

I

Incretinele
Incretinele sunt hormoni precum proteina 1 asemănătoare glucagonului (GLP1) și polipeptida insulinică tropicală dependentă de glucoză (GIP), care sunt secretate de intestin ca răspuns la ingestia de carbohidrați pentru a îmbunătăți metabolismul corect al glucozei.
Indicele de masă corporală (IMC)
Indicele de masă corporală (IMC) este un reper folosit frecvent pentru a evalua greutatea corporală și a determina gradul potențial de obezitate.
Indicele glicemic
Indicele glicemic este o măsură a ratei cu care carbohidrații pot fi descompuse în organism și oferă o idee despre cât de repede și cât de mare va crește glucoza. Cu cât indicele glicemic este mai mic, cu atât efectul postprandial al acestui tip de sursă de carbohidrați este mai mic.
Inhibitorii DPP-4
Inhibitorii dipeptidil peptidazei-4 (DPP-4) sunt medicamente antidiabetice orale care măresc durata de viață a hormonilor incretin GLP-1 și GIP.
Insuficiența renală
Insuficiența renală este o afecțiune severă caracterizată prin incapacitatea rinichilor de a filtra deșeurile din sânge și de a menține echilibrul electrolitic.
Insulele lui Langerhans
Insulele lui Langerhans, numite și celule insulare, sunt grupuri de celule din pancreas care cuprind multe tipuri diferite de celule responsabile de producerea hormonilor endocrini pancreatici, cum ar fi insulina și glucagonul.
Insulina
Insulina este un hormon produs și secretat de celulele beta ale pancreasului ca răspuns la creșterea concentrației de glucoză din sânge. Insulina facilitează absorbția glucozei în celulele țintă.
Insulina cu acțiune intermediară
Insulina cu acțiune intermediară este un tip de insulină care începe să scadă glicemia în 2 până la 4 ore după injectare, are cel mai puternic efect la 4 până la 12 ore după injectare și are un efect asupra glicemiei timp de aproximativ 12 până la 18 ore.
Insulina cu acțiune prelungită
Insulina cu acțiune prelungită este un tip de compus de insulină care începe să scadă glicemia în 4 până la 6 ore după injectare și are cel mai puternic efect la 10 până la 18 ore după injectare.
Insulina cu acțiune rapidă
Insulina cu acțiune rapidă este un tip de compus de insulină care începe să scadă glicemia în 10 până la 20 de minute după injectare și are cel mai puternic efect la 30 de minute până la 3 ore după injectare, în funcție de tipul utilizat.
Insulina cu acțiune scurtă
Insulina cu acțiune scurtă este un tip de compus de insulină care începe să scadă glicemia în 30-60 de minute după injectare și are cel mai puternic efect la 2 până la 5 ore după injectare.
Insulina umană
Insulina umană este un medicament produs în laborator ca o copie exactă a insulinei, care este produsă endogen în pancreasul uman.
Intervalul țintă
Intervalul țintă este intervalul de glucoză din sânge definit după caz.

L

Lipide
"Lipide" reprezintă un termen colectiv pentru molecule, inclusiv grăsimi, ceară, steroli, care sunt toate caracterizate prin faptul că nu sunt solubile în apă.
Lipoproteinele cu densitate joasă
Lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) sau colesterolul „rău” reprezintă un grup de lipoproteine care transportă colesterolul din ficat în sistemul circulator, unde, în concentrații mari, formează depozite.
Lipoproteinele de înaltă densitate
Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul „bun” reprezintă un grup de lipoproteine care transportă colesterolul de la celulele corpului la ficat, unde este degradat.

M

Macroangiopatia
Macroangiopatia este o boală a vaselor de sânge mari și mijlocii.
Macula
Macula este zona de pe retină care asigură o vedere centrală detaliată.
Medic generalist
Un medic generalist este un medic care oferă îngrijire primară pentru o gamă largă de tulburări. Cel mai adesea, medicii de familie sunt primul punct de contact pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Medicamentele antidiabetice orale
Medicamentele antidiabetice orale (OAD) sunt compuși administrați pe cale orală în tratamentul diabetului de tip 2 pentru a normaliza nivelul glicemiei.
Medicamentele de insulină NPH
Medicamentele de insulină NPH, care sunt obținute prin conjugarea protaminei neutre Hagedorn (NPH) la compuși ai insulinei umane, încetinesc absorbția insulinei și, prin urmare, au un timp de acțiune prelungit.
Medicamentele de insulină premixate
Medicamentele de insulină premixate sunt o combinație de compuși de insulină cu acțiune scurtă și intermediară sau lungă care pot fi administrate împreună într-o singură injecție.
Metabolismul
Metabolismul descrie procesele biochimice care au loc în corpul uman pentru a produce energie.
Metformina
Metformina este, în cele mai multe cazuri, medicamentul antidiabetic oral de primă linie pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Microalbuminuria/Macroalbuminuria
Micro- și Macroalbuminuria sunt afecțiuni caracterizate prin niveluri excesive de albumină urinară, care este un parametru clinic al funcției renale. În timp ce micro reprezintă o creștere ușoară a excreției de albumină, macro definește excesul de albumină mai sever în urină.
Microangiopatia
Microangiopatia este o boală a capilarelor.
Miglitol
Miglitol este un tip de medicament antidiabetic oral care reduce absorbția glucozei în intestin.
Mimeticele incretinelor
Mimeticele incretinelor sunt agenți antidiabetici care imită acțiunea incretinelor endogene pentru a îmbunătăți metabolismul corect al glucozei.
Monitorizarea continuă a glucozei
Monitorizarea continuă a glucozei (CGM) măsoară concentrația de glucoză în lichidul interstițial al țesutului pe o perioadă lungă de timp (7-90 de zile).
Monitorizarea glicemiei
Monitorizarea glicemiei (bGM) descrie măsurarea efectivă a valorilor glicemiei în sângele capilar al vârfului degetului, folosind un glucometru.

N

Neuropatia diabetică
Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului în care terminațiile nervoase sunt afectate.
Numărarea carbohidraților
Numărarea carbohidraților se referă la urmărirea cantității de carbohidrați dintr-o masă, deoarece carbohidrații sunt principalul determinant al concentrațiilor de glucoză din sânge.

O

Obezitate
Conform definiției standard, supraponderalitatea indică un indice de masă corporală peste 25 și obezitatea un indice de masă corporală peste 30.

P

Pancreasul
Pancreasul este un organ glandular situat în cavitatea abdominală stângă și îndeplinește două funcții: funcția exocrină (excretă sucul pancreatic, care joacă un rol major în digestie) și funcția endocrină (secretă hormoni precum insulina și glucagonul care reglează metabolismul glucozei).
Peptida C
Peptida de legătură (peptida C) este un produs secundar al producției de insulină în pancreas. Nivelul peptidei C este testat clinic ca un surogat pentru capacitatea organismului de a produce insulina.
Piciorul diabetic
Piciorul diabetic este o complicație a diabetului care se manifestă prin vindecarea redusă a rănilor la extremitățile inferioare, provocând răni cronice.
Plasma sanguină
Plasma sanguină se prepară prin obținerea unei probe de sânge, adăugarea de anticoagulante (care împiedică coagularea sângelui) și îndepărtarea celulelor sanguine.
Polidipsia
Polidipsia este o afecțiune caracterizată prin sete excesivă.
Poliuria
Poliuria este o afecțiune caracterizată prin excreția unor volume excesive de urină (cel puțin 2,5 litri în 24 de ore).
Prediabetul
Prediabetul descrie stadiul precursor al dezvoltării diabetului, prezentând niveluri anormal de ridicate ale glicemiei.
Probele de sânge
Probele de ser de sânge sunt preparate prin obținerea unei probe de sânge, permițând formarea cheagului de sânge și îndepărtarea cheagului care conține toate celulele sanguine.

R

Retina
Retina este stratul nervos din spatele globului ocular sensibil la lumină și care adună stimulii luminii și îi transmite ca impulsuri vizuale către creier prin intermediul nervului optic.
Retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului care poate duce la tulburări vizuale și, în cazuri severe, la pierderea vederii.
Rezistența la insulină
Rezistența la insulină este o stare în care se pierde eficiența insulinei pentru a transmite un mesaj către celulele țintă. Aceasta înseamnă că insulina este prezentă, dar nu duce la rezultatul anticipat al absorbției de glucoză în celule.

S

Sângele integral
Sângele integral este termenul folosit în medicina transfuziei pentru o probă de sânge uman.
Sângele venos
Sângele venos curge de la periferie către inimă și are un conținut scăzut de oxigen.
Schema de insulină
Schema de insulină descrie planul terapeutic pe care îl urmează persoanele cu diabet zaharat pe insulină pentru a menține controlul glicemic.
Sindromul metabolic
Sindromul metabolic descrie prezența a patru parametri (grăsimea abdominală, hipertensiune arterială, modificări ale metabolismului grăsimilor și rezistența la insulină), care împreună sunt recunoscuți ca determinant major al riscului cardiovascular.
Sistem nervos autonom
Sistemul nervos autonom este partea sistemului nervos care controlează funcţia tuturor organelor şi sistemelor interne (cardiovascular, digestiv, genito-urinar, etc). Poate fi afectat în diabzul zaharat cu apariţia neuropatiei autonome sau vegetative.
Stresul oxidativ
Stresul oxidativ este definit ca un dezechilibru între producția de specii reactive de oxigen (radicali liberi) și apărarea antioxidantă.

T

Tensiunea arterială
Tensiunea arterială este gradul de presiune indusă de fluxul sanguin împotriva pereților interiori ai vaselor.
Test oral de toleranță la glucoză
Un test oral de toleranță la glucoză (OGTT) este un test de diagnosticare pentru diabet care determină capacitatea organismului de a metaboliza glucoza.
Testarea în pereche
Testarea în pereche este un tip de testare structurată a glicemiei bazată pe măsurători înainte și după evenimente specifice, cum ar fi mesele, stilul de viață și medicamentele curente, pentru a explora efectul evenimentului asupra fluctuațiilor glicemiei.
Testarea structurată
Testarea structurată descrie un regim predefinit de măsurători ale glicemiei care fac posibilă colectarea valorilor semnificative și determinarea modelelor care ajută la optimizarea terapiei diabetului.
Testarea titrării
Testarea titrării se bazează pe utilizarea bGM pentru a sprijini calcularea unui nou regim de insulină și a etapelor de titrare în consecință.
Testul HbA1c
Testul HbA1c este un test de sânge de laborator care oferă informații despre valorile medii ale glicemiei din ultimele două până la trei luni.
Timpul de compensare
Timpul de compensare descrie perioada de timp dintre injectarea insulinei și momentul în care insulina începe să scadă glicemia.

U

Ulcerul
Ulcerul este o afecțiune medicală care descrie întreruperea continuității pielii, epiteliului sau mucoaselor.
Unitatea internațională
Unitatea internațională este o unitate definită universal care măsoară cantitatea de hormon, vitamină și alte substanțe biologic active.

V

Vasele capilare
Capilarele sunt cel mai mic tip de vase care administrează schimbul de nutrienți în țesut. În acest rol, ele conectează arterele cu venele și, prin urmare, conțin un amestec de sânge arterial care vine din inimă și sânge venos care se întoarce la inimă. Ca rezultat, sângele din capilarele de la degete prezintă niveluri mai mari de glucoză decât probele de sânge venos.